Црна Гора може да достигне стопу раста од пет одсто

stopa-rasta-bdp-prvi-smo-u-regionu-medu-cetiri-u-evropi-2087674-velika.png

Црној Гори је неопходна стопа раста од пет одсто, коју може и треба да достигне врло брзо, јер ће на тај начин многе проблеме боље и брже савладати, оцијенио је редовни професор Економског факултета, Божо Михаиловић.

“Морамо све да учинимо да се из текућих прихода враћа дио јавног дуга, али то није могуће са оваквим стопама економског раста које је Влада у наредне три године пројектовала од 2,8 одсто. Било је основа да се пројектује већа стопа раста под претпоставком да се повећа запосленост и убрза преструктурирање”, казао је Михаиловић у интервјуу Побједи.

Михаиловић, који је и предсједник Комисије за докторске студије, казао је да ће Црна Гора прошлу годину завршити са релативно високом стопом економског раста од најмање четири одсто, али да јој је потребна стопа од пет одсто.

Он је рекао да су ризици бројни – од враћања дугова, инфлације, неликвидности привреде, незапослености, ниске покривености увоза извозом.

“Добро је што имамо талас позитивних кретања у бруто домаћем производу (БДП), високе приходе и бољу структуру гостију у туризму. Али, морамо дати вјетар у леђа стопи привредног раста и запошљавању, али и схватити да свака влада, па и наша, има ограничене механизме и да не може сама”, додао је Михаиловић.

Према његовим ријечима, јавни дуг од 2,5 милијарди еура је сложен, тежак, али није несавладив проблем.

“Уосталом, ми га морамо савладати и друге нам нема. Нико нам га други неће савладати. Сад је дошло на наплату оно кад смо се прије неколико година задуживали олако по високим каматним стопама од осам одсто. Данас су наш главни терет euroobveznice, које износе милијарду еура”, сматра Михаиловић.

Ново задуживање, како је поручио, може бити само за капиталне пројекте.

Михаиловић сматра и да је незапосленост велики проблем, и да се не може ријешити одједном, јер је преко 50 хиљада незапослених, односно преко десет хиљада са високим образовањем.

“За поштовање је да је стопа запослености у прошлој години порасла на 48 одсто са 46,25 у 2016, али је то недовољно. Велики структурни проблем је однос између понуде и потражње радне снаге. Он се мора рјешавати преквалификацијама и доквалификацијама”, објаснио је Михаиловић.

Потенцијални проблем у Црној Гори је, како је рекао, и инфлација.

“Ми смо раније имали и дефлацију, а по неким показатељима инфлација се сада креће око 2,3 одсто, а по другима скоро три одсто. Мјесечна инфлација се повећава. То је већ за бригу”, оцијенио је Михаиловић.

Он је додао да ни једној земљи, па ни Црној Гори услуге не могу да надомјесте разлику увоза и извоза у производњи.

“Ми то морамо да схватимо. Зато треба да форсирамо производњу. Морамо колач да повећамо, па ћемо онда лакше да дијелимо и да сви буду задовољни. Црна Гора мора да се окрене својим ресурсима”, саопштио је Михаиловић.

Коментаришући Монтенегро Аирлинес (МА), Михаиловић је рекао да потпуно разумије “ходање по жици” кад је у питању та компанија.

“Само поставимо питање шта би било са Црном Гором да немамо милијарду еура од туризма. Даље ништа не морамо да питамо”, закључио је Михаиловић.

Извор: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar