CEAC razočaran odlukom suda

#Kap #Ceac

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) je razočarana, kako su kazali njegovi predstavnici, neutralnom odlukom Arbitražnog tribunala u Beču u slučaju Kombinata aluminijuma (KAP).

KAP (Foto: rtcg.me)

„CEAC je razočaran neutralnom odlukom UNCITRAL tribunala u slučaju KAP-a, ali smatra opravdanim nalaz da je Crna Gora prekršila sporazum o poravnanju u vezi KAP-a i činjenicu da Tribunal nije doveo u pitanje validnost glavnih aspekata tužbe prema kojima je Crna Gora prekršila svoje dužnosti i stečajni zakon”, navodi se u saopštenju.

Iz CEAC-a su kazali da je Tribunal jednoglasno odlučio da Crna Gora nije platila subvencije za električnu energiju.

“Tribunal je zaključio da Crna Gora nije platila KAP-u puni iznos subvencija za električnu energiju predviđenih Ugovorom o poravnanju i da treba da isplati dodatnih 8,72 miliona eura KAP-u”, rekli sui z CEAC-a.

U odluci Tribunala navedeno je da je na KAP-u da traži od Crne Gore preostali iznos subvencija za električnu energiju, dok će CEAC pokušati da obezbijedi da se taj novac u potpunosti prikupi.

“Tribunal je ocijenio da su tvrdnje CEAC-a da je Crna Gora prekršila obaveze proglašenjem stečaja u KAP-u u julu 2013. godine izvan okvira sporazuma o poravnanju i stoga izvan okvira arbitraže. Tribunal smatra da bi te tvrdnje trebalo rješavati na sudovima u Crnoj Gori”, kazali su iz CEAC-a.

Tribunal je, kako su dodali, utvrdio da CEAC treba da plati ukupno 288 hiljada eura zbog manjih ugovornih nepravilnosti, a odbacio zahtjeve Crne Gore da se CEAC i En plus proglase zajednički odgovornim za te nepravilnosti.

Direktor za korporativne poslove CEAC-a, Andrej Petrushinin, rekao je da su u kompaniji razočarani neutralnom odlukom Tribunala.

“Osjećamo potvrdu svoje tužbe u dva ključna elementa – prvo, da je sud utvrdio da Crna Gora nije platila 8,72 miliona eura subvencija za električnu energiju koje duguju KAP-u, i drugo da Tribunal nije odbacio glavne aspekte naših zahtjeva u pogledu kršenja dužnosti i stečajnog prava od Crne Gore”, rekao je Petrushinin i dodao da te tvrdnje nijesu u nadležnosti Tribunala.

Tvrdnje pod postupkom UNCITRAL-a su, kako je naveo, bile predmet crnogorskog civilnog i privrednog prava, koje nije dovoljno razvijeno da pruži rješenja za sofisticirana pitanja, kao u ovom slučaju.

CEAC će, kako je saopšteno, nastaviti da energično koristi sve zakonske mogućnosti, kao i da traži punu naknadu za svoje tvrdnje.

To, kako su objasnili, uključuju zahtjev za poništenje odluke Arbitražnog tribunala Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) o svojoj nadležnosti, parničnom postupku u sudu u Nikoziji protiv države Crne Gore, stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića i Montenegro Bonusa, kao i tužbe predsjednika En plus grupe, Olega Deripaske, u svom ličnom svojstvu, protiv države Crne Gore.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar