Agrobudžet za 2018. godinu predstavljen u Nikšiću

3-5.jpg

Mjerama namjenjenim ruralnom razvoju, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradja bunara i bistjerni, razvoj klastera, saopšteno je danas poljoprivrednim proizvođačima nikšićke opštine na predstavljanju Agrobudžeta za 2018. godinu.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu od 50, 60 ili 70 odsto od vrijednosti investicije u zavisnosti od programa. Mjere podrške zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, koji su u velikom broju prisutvovali radionici, prezentovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prisutni poljoprivredni proizvođači upoznati su sa mjerama podrške koje su im na raspolaganju u tekućoj godini, sa posebni akcentom na nove mjere i na novine u okviru mjera koje su se sprovodile prethodnih godina. Posebna pažnja stavljena je na predstavljanje direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, i predstavljanje mjera podrške namjenjenih ruralnom razvoju.

Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji smanjena sa 0,5 na 0,3 hektara, da je osnovna premija 180 eura po hektaru, i da je povećana za dodatnih 10 eura za mlade korisnike. Sa istim ciljem a to je uvođenje što većeg broja korisnika u sistem subvencija, smanjeni su kriterijumi i kad su u pitanju direktna plaćanja u stočarstvu.

“Obzirom na pozitivne rezultate prošle godine, i ove će se podržati mladi farmeri sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinaske struke za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi, s tim što je starosna granica povećana sa 30 na 35 godina”, kazali su iz Ministarstva poljiprivrede i ruralnog razvoja.

Obezbjeđene su i ove godine premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu. Nastavlja se sa nabavkom stočnog fonda u cilju unapređenja postojećeg, podrškom upravljanjem stajskim đubrivom, podrškom organskoj proizvodnji. Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijume prihvatljivosti, potrebna dokumentaciju koju je potrebno dostaviti Ministarstvu, i u kojim rokovima.

“Najavljen je početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i pojašnjeno da će u narednom periodu biti raspisan Javni poziv. Kako je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera, pozvani su poljoprivredni proizvođači koji to da sada nijesu učinili, da se upišu u isti”, poručili su iz ovog ministarstva.

B.M.

 

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar