Biznis brifing za 13.09.2017. – Danas počinje Miločerski razvojni forum; Stečaj u preduzeću Ave Marija Koljčević; Sindikati zadovoljni predloženim izmjenama Zakona o Stečaju; Simović danas u Nikšiću;

#biznisBrifing #CrnaGora

Predsjednik Vlade, Duško Marković, učestvovaće danas na Miločerskom razvojnom forumu koji se održava na Cetinju.
Iz Vlade je saopšteno da će Marković govoriti na panel diskusiji na temu Crna Gora i inicijativa pojasa i puta.
Miločerski razvojni forum, koji organizuje Društvo ekonomista i menadžera Crne Gore, održava se u cetinjskom hotelu Grand.
Tema ovogodišnjeg 22. regionalnog Miločerskog razvojnog foruma, je Globalizacija i Belt and Road inicijativa.
Društvo ekonomista i menadžera Crne Gore forum organizuje u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica i Baltic management development association.


Privredni sud donio je rješenje o uvođenju stečaja u podgoričko preduzeće Ave Maria Koljčević, na predlog Poreske uprave (PU), zbog duga od oko 648 hiljada EUR.
Rješenje je donijeto na ročištu koje je održano u utorak u Privrednom sudu, a prvi sastanak Odbora povjerilaca je zakazan za 11. oktobar.
Ispitno ročište biće održano 14. novembra ove godine.
Prema posljednjim podacima Centralne banke, Ave Maria Koljčević je u blokadi na iznos od 7,63 miliona EUR, neprekidno osam godina i šest mjeseci.
PU je zahtjev za uvođenje stečaja u tom preduzeću podnijela 12. juna.


Predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG) zadovoljni su predloženim izmjenama Zakona o stečaju stečaju, kojima se omogućava da i radnici tokom tog procesa imaju pravo na godišnji odmor, slobodne dane i sindikalno organizovanje.
Predsjednik USSCG, Srđa Keković, kazao je Pobjedi da je ta inicijativa rezultat njihovog lobiranja kod poslaničkih klubova u parlamentu.
„Ona je trebalo da bude pokrenuta prije dva mjeseca, ali zbog situacije nije mogla biti stavljena na dnevni red tadašnji sjednice Skupštine. Dogovoreno je sa predlagačem da to bude urađeno sada, tako da smo zahvalni što će biti procesuirana i očekujemo da će biti usvojena“, dodao je je Keković.
Predlog izmjena, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista(DPS) Predrag Sekulić i Marta Šćepanović.


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, boraviće danas u radnoj posjeti Opštini Nikšić.
Simović će u Nikšiću, zajedno sa saradnicima, kao i predstavnicima lokalne samouprave, prisustvovati zvaničnom obilježavanju početka proizvodnje u mljekari Nika.
Iz Ministarstva je saopšteno da će Simović posjetiti Mjesnu zajednicu Župa, gdje će imati niz aktivnosti vezanih za unaprijeđenje infrastrukturnih i ostalih uslova, u cilju valorizacije potencijala Župe i razvoja tog područja.


Njemačka privreda mogla bi blago usporiti u drugoj polovini godine, procijenjeno je iz Ministarstva ekonomije, ukazujući na slabiju potrošnju domaćinstava i industrijsku proizvodnju.
Rast najveće evropske ekonomije uglavnom se oslanja na ličnu potrošnju, čiji su motori rekordna zaposlenost, rast realnih plaća i niski troškovi zaduživanja, prenosi SEEbiz.
„Njemačka privreda nastaviće da raste i u drugoj polovini godine, iako vjerovatno nešto slabijom dinamikom“, procjenjuju u Ministarstvu.
Lična potrošnja i dalje će po njihovoj procjeni biti važan pokretač ekonomskog rasta, ali donekle prigušeno raspoloženje u maloprodajnom sektoru možda signalizira njezino blago usporavanje u trećem tromjesečju, nakon snažnog drugog.

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Ostavite komentar