Balkanska Asocijacija žena dobila podršku FZZB

 

Balkanska asocijacija žena (Balkan Women Association), nakon godinu dana od formiranja u Prištini, dobila je prvu podršku od Fonda za Zapadni Balkan (Western Balkan Fund). Tim povodom, preduzetnice iz regiona koje su formirale ovu asocijaciju, okupile su se danas u Prištini.

Direktorica asocijacije, Sanija Murati iz Prištine kaže da je godinama postojala ideja da se napravi nešto zajedničko sa ženama iz regiona, a koje imaju iskustva u radu sa ženama. Dodaje da je podrška Fonda za Zapadni Balkan prva podrška i da se radi na izradi strategije za buduće korake.

-Danas radimo na razrađivanju strategije, imamo još tri aktivnosti u sklopu ovog projekta, ali ono što je bitno jeste da će na kraju izaći jedna knjiga koja će predstaviti sve jake žene regije – kazala je ona.

Predsednica Udruženja preduzetnica Crne Gore iz Podgorice, Edita Dautović kaže da je najveći podsticaj, odnosno motor okupljanja „cilj da u svakoj zemlji postoji po jedna balkanska kuća“.

-Danas počinjemo sitnim koracima u smislu realizacije  strategije gdje bismo bile  kompaktne i zastupale zajedničke interese, svaka od nas u svojoj zemlji. Na taj način bolje ćemo doći do donosioca odluka, donatora, naših vlada koje bi nam u nekoj perspektivi mogle pomoći prilikom realizacije velikog cilja – istakla je Dautović.

Predsednica udruženja „Filigran Art“ iz Kragujevca, Jasmina Savić kaže da je ova ideja naišla na veliko razumijevanje kod svih žena.

-Trenutno smo na ovom projektu i očekujemo da ovo bude samo prvi korak i da će svi naredni biti više podržani od svih institucija u cijelom regionu. Balkan, kao jedna naša zajednička kuća, usmjerila nas je jedne na druge i jedna od ideja je da pokažemo da nas mnogo više stvari spaja nego razdvaja – od mentaliteta do kulturnih stvari. Pokazujemo da su razlike bogastvo, a ne stvari koje trebaju da budu jaz – kazala je Savić.

Direktorica organizacije „Obzervatorij za prava djece i mladih“ iz Albanije, Elma Tršana kaže da je ova inicijativa osnažila sve ove žene, a koje će odlučiti o daljem osnaživanju mreže.

-Očekujemo da se naše energije uobliče kako bi više doprinjeli ojačavanju žena i djevojaka na Balkanu – istakla je ona.

Ispred nevladine organizacije koja se bavi zaštitom prava žena iz Makedonije, Danijela Dabeska istakla je da joj je izuzetna čast što je dio balkanske ženske asocijacije „sačinjene sa ciljem da podržava mlade djevojke i žene u procesu ravnopravnosti polova, uključivanja“.

-Sve ove aktivnosti su namijenjene ženama i djevojkama iz cijelog Balkana. Ova inicijativa je važna jer je Balkan još uvijek okružen stereotipima o ulozi žena. Još uvijek se nosimo tradicionalnim shvatanem da je žena ona koja treba da ima glavnu ulogu u kući, a da je muškarac onaj koji treba da bude glava kuće. Takvo stanje se postepeno godinama mijenja.

Međutim, još uvijek je, u svim balkanskim zemljama, veoma bitno da se radi na tom polju, posebno sa žrtvama porodičnog nasilja i ekonomskog statusa žene – ističe Dabeska.

 

 

 

 

Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...

Ostavite komentar